Advent är väntans tid, vi väntar på advent!
Den här veckan passerar vi halvtid i november. Snart är vi inne i december då vi får tända i adventsstaken och öppna luckor i kalendern!
Även denna vecka händer det en hel del på CIK.
Bildverkstad
Nu på lördag 16 november, 14:00 – 16:00 är det bildverkstad – gör din egen drömfångare!
Varje bildverkstad har ett eget tema och erbjuder både lättare och svårare uppdrag för de som deltar.
Ålder: Passar alla åldrar. Barn under 12 år behöver vara under en vuxen persons uppsikt under hela besöket.
Pris: Familjepris 120 kr (upptill 5 besökare) eller 40kr/biljett.
Bildverkstäderna leds av bildpedagogen Emilie Vesvre.
Familjelördag: Bildverkstad – CIK
Bellmania
Välkommen till en resa in i skalden, narren, sångaren och kompositören Carl Michael Bellmans vackra och dystra 1700-tal i ny skrud.
Bellman i modern tappning i helt nyskrivna arrangemang av Greger Fellin och Henrik Román, som båda är en del av Arlanda Big Band. Intresset för Bellman i jazzton föddes 2013 då Henrik och Greger gjorde en konsert på Kulturstugan i Märsta under namnet Bellmania. Det gav mersmak, så tanken föddes på att skriva för hela storbandet.
Välkomna till denna helkväll i Bellmans tecken!
Arlanda Big Band består av musiker från Sigtuna kommun med omnejd. Ett klassiskt storband med sångare och 17 instrumentalister som bildades 2006 och som dess har gjort konserter tillsammans med en lång rad artister såsom Sharon Dyal, Babben Larsson, Magnus Lindgren och Nils Landgren.
Lördag 16 november
Kl. 16.00-18.30 inkl. 30 minuters paus
Biljettpris: 200 kr Ordinarie, 150 kr under 25 år och rullstolsplats
Arlanda Big Band goes Bellmania – CIK
Idag har Mårten namnsdag!
Den 11 november bär namnet Mårten i almanackan, medan den 10 november är Martins dag. I Sverige firas Mårten som regel på kvällen före själva dagen, alltså på mårtensafton den 10 november.
Högtiden är känd i stora delar av Europa sedan åtminstone medeltiden. Då firades den till minne av S:t Martin, en helgonförklarad biskop från Tours i Frankrike. Under medeltiden var Martinshelgen en av de viktigaste höstliga högtiderna.
Dagen har alltså sitt namn efter helgonet Martin, som i Sverige ombildats till Mårten. Och S:t Martins attribut var just – en gås. Under senhösten är gåsen som mest välgödd, vilket säkert är en faktor i mårtensfirandet.
I bondesamhället (det vill säga det förindustriella samhället) var dagen den 10 november markerad med en gås på runstavarna, som var ett slags evighetskalender i trä med ristade runor och tecken.
Seden att äta gås den 10 november förekom i högreståndsmiljöer och hos välbärgade familjer i städerna i Sverige på 1500-talet. Den äldsta uppgiften om gåsmåltider vid mårtensafton kommer från Stockholmstrakten. Den 13 november 1557 skriver riksrådet Björn Persson Bååt från Fållnäs gård i Södermanland till sin bror och tackar honom för den ”sancte morthens gåsz” han fått.
Först under 1800-talet blev gåsstek något mer spridd socialt i Sverige. Men det är först under 1900-talets välfärd som mårtensfirandet och gås som festmat får lite större spridning. I länder som Tyskland, Frankrike och Danmark finns ännu äldre belägg för gås som högtidsmat. Det finns skäl att tro att gåsätandet, liksom många andra seder och högtider, kommit till Sverige via Tyskland.
Glad Mårten på er alla!