En vecka med guldkant och luciakronor!

 

Denna vecka är väntad av många – barn och vuxna har förberett Lucias ankomst och tagit fram luciakronor och staffans-strutar. För andra är denna vecka dock mest förknippad med festligheterna kring utdelandet av Nobelpriset.

 

Nobelpriset har sitt ursprung i Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel var en svensk kemist, ingenjör och uppfinnare, mest känd för att ha uppfunnit dynamiten. När han dog 1896, lämnade han en stor del av sin förmögenhet till att instifta Nobelpriset. I sitt testamente specificerade han att priser skulle delas ut årligen i fem kategorier: fysik, kemi, medicin, litteratur och fred.

 

Priserna skulle gå till dem som under det gångna året gjort mänskligheten den största nytta. Den första prisutdelningen ägde rum 1901. Senare, 1968, instiftade Sveriges Riksbank ett pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, vilket ofta betraktas som ett sjätte Nobelpris. Nobelpriset är idag en av världens mest prestigefyllda utmärkelser.

 

För andra är dock det viktigaste festen.

 

Nobelfesten, även känd som Nobelbanketten, är en årlig högtidlig bankett som hålls den 10 december i Stockholms stadshus för att fira Nobelpristagarna. Denna dag är Alfred Nobels dödsdag. Festen inleds med en formell ceremoni i Konserthuset där priserna delas ut, följt av banketten i Blå hallen i Stadshuset.

 

Banketten är en storslagen tillställning med cirka 1 300 gäster, inklusive kungafamiljen, Nobelpristagarna, deras familjer, framstående forskare, politiker och andra inbjudna gäster. Middagen består av en utsökt trerättersmeny som är noggrant utvald och tillagad av några av Sveriges bästa kockar. Efter middagen följer dans och underhållning i Gyllene salen.

 

Nobelfesten är känd för sin elegans, sina vackra blomsterarrangemang och den högtidliga atmosfären, och den sänds ofta på TV, vilket gör att människor över hela världen kan ta del av festligheterna.

 

Men vi på CIK firar denna vecka med att som vanligt bjuda på idrotts- och kulturaktiviteter!

 

 

PÅ SCEN

AORA – En lycklig jul ändå

Möt a cappella-gruppen AORA: ett av de mest inflytelserika namnen inom svensk a cappella.

 

AORA tar med lyssnaren på en resa i nostalgins tecken. Nya tolkningar av klassiker som White Christmas och Ser du stjärnan i det blå varvas med ett juligt a cappella-battle, rå nordisk folkmusik och egenskrivet om julfirande för skilsmässobarn. Allt levererat i ett underhållande format med igenkänning, hjärta och humor!

 

Konserten arrangeras i samarbete med Sensus studieförbund.

 

Datum och tid: Onsdag 11 december kl. 19.00
Plats: 
Lilla scenen
Biljettpris: 
250 kr Ordinarie, 200 kr Studenter/Ungdom (upp till 20 år)

 

AORA – En lycklig jul ändå – läs mer och köp biljetter

 

 

Luciakonsert med kulturskolan

För körsången står Mini-Prisma, Prisma och Preens. Dirigent är Charlotte Rider och vid pianot sitter Ledja Dosti. Fikaförsäljning sker innan och efter första konserten.

 

Observera att sittplatsbiljetterna snart är slut, men att det kommer finnas möjlighet att köpa ståplatsbiljett på plats, via Swish. Du får då stå lite högre upp, på våning 3, med vy över luciatåget ovanifrån.

 

Plats: Inne i teatersalongen

Tid: kl. 17.30 och kl. 18.45

Biljettpris: 50 kr. Barn 0-3 år fri entré (sitter i knät vid fullsatt).

 

Luciakonsert – läs mer och köp biljetter

 

 

I IDROTTSHALLARNA

Seriematch A-laget

Datum och tid:  fredag 13 19:15 – 21:00

Knivsta Spartans A-lag – Gimo IF

 

Seriematch U13

Datum och tid: lördag 14 december 13:35 – 15:30

Knivsta Spartans U13 – Tierps HK

 

Seriematch U14

Datum och tid: söndag 15 december 13:25 – 15:30

Knivsta Spartans U14 – Norrtälje IK