Logotyp
Christer Johansson, ordf Knivsta IS

Redan 1958 åkte Christer Johansson skridskor i Sveriges första ishall i Jönköping. Snart kommer han kunna åka skridskor i Sveriges första ishall byggd som passivhus i Knivsta 2020 – 62 år senare. I väntan på det odlar han bland annat sitt intresse för ishockeyspel – han har inte färre än 43 stycken.

Drömmen om en ishall på väg att bli sann

”Hoppas vi får till en riktigt bra verksamhet för alla skridskointresserade ungdomar”

När Knivsta Centrum för idrott och kultur står färdigt kommer anläggningen rymma en ishall med plats för 300 åskådare. En av de som länge kämpat för att få till en ishall i Knivsta är Christer Johansson, eldsjäl, pensionerad företagare och ordförande i Knivsta IS.

- Det ska bli jättespännande med ishallen och vi hoppas kunna få till en riktigt bra verksamhet med hockeylag för både tjejer och killar, konståkning, skridskoskola, allmänhetens åkning, hockeybockey, spontanhockey och kanske ungdomsbandy, säger Christer Johansson som själv spelade hockey som pojke i Vätterstad, det som senare blev HV71.

1986 flyttade han till Knivsta och med två hockeyspelande söner var han tidvis hjälptränare och istidsansvarig i Knivsta IK. Klubben hade 180 aktiva spelare under början av 2000-talet. Men när Knivsta bildade egen kommun 2003 blev det svårare att få istider i Uppsala och efter vintersäsongen 2005 tvingades Knivsta IK att lägga ner verksamheten.

- Redan innan det här hade jag kommit på idén om ett allaktivitetshus i Knivsta – att det behövdes nåt på fritiden för alla Knivstabor. Inte bara en ishall utan nåt för både barn och vuxna att göra efter klockan 17 då man kommer hem från jobbet och skolan. 18 föreningar var med på tåget, berättar Christer Johansson.

”Knivsta efter Kl 17” utvecklas senare till Knivsta Arena och 2015 fattade kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om att bygga ett centrum för idrott och kultur. Christer Johansson har tillsammans med Anders Sjöholm från Knivsta IS (Knivsta Idrottssällskap som bildades 2012) och Jörgen Hjert från Svenska ishockeyförbundet varit inblandade i planeringen av ishallen, bland annat genom kommunens referensgruppsarbete.

- CIK är betydligt större än den anläggning vi tänkte oss från början, och här kan jag känna en oro för ekonomin, att det blir dyrt. Men det blir en jättefin ishall och det ska bli härligt att den äntligen blir byggd, säger Christer Johansson.

I väntan på att ishallen ska bli klar anordnar Knivsta IS den årliga skridskoskolan som vanligt för barn – i vinter blir det 10-årsjubileum och om vädret tillåter kör man igång i januari vid Ängbyskolan. 

Kommunstyrelsens ordförande och fyra ytterligare personer tar första spadtag.

Christer Johansson var en av personerna som var med och tog det första spadtaget på CIK vid den festliga ceremonin den 17 mars 2017. Från vänster: Klas Bergström, ordf kommunstyrelsen, Christer Johansson, ordf Knivsta IS, Per Lindström, vice ordf Kommunfastigheter, Lena Fransson, kommundirektör och Karin Blombäck, kören Låtar & läten.